Wat is migraine?

EEN MIGRAINEAANVAL

Wetenschappers onderscheiden drie fasen in een migraineaanval: de aurafase, de hoofdpijnfase en de herstelfase. Tijdens een migraineaanval heb je meestal last van hoofdpijn. Maar elke aanval van migraine kan anders zijn. Zelfs bij dezelfde persoon. Gelukkig heeft niet iedereen last van alle fasen tijdens een aanval van migraine.


 

De aurafase

Migraine kan gepaard gaan met auraverschijnselen. Sterretjes, vlekken, lichtflitsen of kleurrijke zigzaggende lijnen kunnen verschijnen voor de ogen en kunnen het gezichtsvermogen verstoren. Heel soms voelen mensen tintelingen of gevoelloosheid, vaak beginnend in de vingers van één hand en dan overgaand naar de arm en één kant van het hoofd of tong. Een ander, minder vaak voorkomend, auraverschijnsel is moeite hebben met spreken of het vinden van de juiste woorden. Een aura ontwikkelt zich geleidelijk en gedurende 5 tot 20 minuten en duurt meestal korter dan 60 minuten.

 

De hoofdpijnfase

Bij migraine gepaard met hoofdpijn kan dit de meest hinderlijke fase van een migraineaanval zijn. Het kan tot wel 72 uur duren. De hoofdpijn komt vaak aan één kant van het hoofd voor, meestal bij het voorhoofd of de slaap. De hoofdpijnfase van de migraineaanval kan gepaard gaan met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Lees meer over andere mogelijke symptomen van migraine.

 

De herstelfase

Als de hoofdpijn afneemt, begint de herstelfase. Je kan je vermoeid en/of prikkelbaar voelen en je kan moeite hebben om je te concentreren. Het kan wel een ganse dag duren voordat je volledig hersteld bent.

Wat is migraine?